Espais de conversa
Història dels soninké
Càpsula de la conversa amb el professor senegalès Babakar Fall (UCAD, Historiador). El fil argumental parteix de la reflexió següent: Quins són els orígens dels soninké i quina ha estat la seva evolució històrica com a poble? Un fil argumental que es vol centrar en posar en valor la història d’aquest poble de l’Àfrica occidental i les seves especificitats tant històriques com culturals dins el seu context social, polític i geogràfic.
Identitats Híbrides
Càpsula de la conversa amb el professor senegalès Papa Sow. El fil argumental parteix de la següent reflexió: Ser un turista al lloc d’origen i no ser ningú al lloc on es viu. Una realitat marcada per la doble absència d’una identitat o bé per identitats híbrides, difuses i poc definides d’aquelles persones que o bé han viscut un trànsit migratori o que han nascut a cavall de dos països i dues cultures.
Conversa completa: https://youtu.be/RyoejBtCpqY
Feminismes africans
Càpsula de la conversa amb la investigadora i activista senegalesa Jeanne Rolande Dacougna Minkette. El fil argumental parteix de la reflexió següent: De què parlem quan diem feminismes negres/africans en el context de l’Àfrica sudsahariana? I com es tradueix això en les persones amb bagatge migratori a l’estat espanyol? Unes reflexions que venen condicionades per l’encara manca d’una mirada decolonial en les lluites feministes a Europa.
Conversa completa: https://youtu.be/7ep3xzvSRYg
Economia circular i solidària des de l’Àfrica
Càpsula de la conversa amb l’escriptor, activista i emprenedor senegalès Mamadou Dia. Les relacions econòmiques entre Catalunya i l’Àfrica negra han estat molt marcades per la paraula “desenvolupament”, una postura inicial que ja situa una direcció única i de superioritat entre les regions. Construir projectes entre l’Àfrica negra i Catalunya partint d’una economia social, circular i sostenible és una ambició de molts joves catalans d’origen africà. Una experiència que Mamadou Dia explica de primera mà.
Conversa completa: https://youtu.be/pmos6LCk-wY
Senegal: Història i cultura política
Càpsula de la conversa amb el professor senegalès Babacar Fall (UCAD, Historiador). La sessió parteix de la necessitat expressada per conèixer les característiques socials i històriques d’una regió que és part de la identitat dels i les participants. Comprendre les especificitats del Senegal en l’era de la globalització és un repte perquè joves catalans d’origen africà reconnectin amb les societats d’origen de les seves famílies. A la sessió, el professor Fall exposa i conversa entorn de la història d’un país i una societat en mutació, molt influenciada per les migracions contemporànies.
Conversa completa: https://youtu.be/apcpuxo-IWQ
Cosmovisió i tradició a l'Àfrica
Càpsula de la conversa amb el professor congolès Jean Bosco Botsho, llicenciat en Relacions
Internacionals i en Dret i president de l’Associació AFRICAT (Associació Africana i Catalana de Cooperació). Apropar-se a la qüestió de les identitats i jerarquies individuals i col·lectives en relació amb l’entorn, l’espiritualitat o la ritualització dels passos de la vida era l’objectiu de la sessió. Un tema que ha suscitat molt d’interès entre els participants. El ponent Jean Bosco Botsho, un expert en el tema, ha possibilitat amb aquest Espai de Conversa a trobar algunes respostes i a seguir obrint noves preguntes i horitzons de coneixement.
- Entrevista a la directora de cinema Natyvel Pontalier on reflexiona sobre el seu film «Sur le fil du Zénith», dedicat a tradicions del seu poble, els fang, i algunes cerimònies iniciàtiques
- Documental «Retorn al país de les ànimes», de Jordi Esteva
- Poema «Bufs», de l’escriptor Senegalès Birago Diop (pàgina 245
- Conversa completa: https://youtu.be/KB-2vvEry3I
Espais de conversa
Les llengües mandé
Càpsula de la conversa amb el professor Babacar Fall que vol aprofundir en l’origen, la història i la salut actual del grup de llengües mandé. Aquesta família lingüística, que inclou el soninké entre moltes altres, està formada per entre 60 i 75 llengües diferents i entre 30 i 40 milions de parlants a l’Àfrica occidental. Conèixer la transcendència d’aquest grup lingüístic ens ajuda a comprendre de manera més global la identitat dels pobles i comunitats que les parlen.
El sufisme negre. La música sufí a l'Àfrica Occidental
Conversa amb el professor Mouhameth Galaye Ndiaye, teòleg, filòsof i director de l’Institut Al-Mihrab. L’islam sufí és la religió més seguida al Senegal i bona part de l’Àfrica Occidental. La seva basant més espiritual, en la que la música n’és una base important, és el centre del diàleg de la trobada.
Literatura de Guinea Equatorial
«Visibilitzar la literatura de Guinea Equatorial en la diàspora: Barcelona i Londres», és una conversa amb els escriptors Remei Sipi i Juan Riochí. Espai de debat sobre cultura juvenil afrocatalana.
Educació intercultural: Aportacions des del Senegal
«Educació intercultural: Aportacions des del Senegal», és una conversa amb el doctor Serigne Ndiaye, especialista i expert en intercanvis educatius des del Senegal. L’espai de debat s’orienta a construir ponts des de l’Àfrica cap a Catalunya en l’àmbit de l’educació, la qual necessita un gir que inclogui de manera efectiva una perspectiva intercultural en la qual els sabers africans siguin presents.
Família i gènere a la Casamance
Conversa completa: https://youtu.be/2IrIjo4Mdrw
Valors: religió i cohesió social
Càpsula de la conversa amb el professor senegalès Wahab Cissé (UCAD, Sociòleg) i doctor en ciències polítiques. Una recerca de quins són els valors de la societat que faciliten la cohesió social. Valors com: la sacralitat de les persones, la família, el treball, etc. Entenent els valors com quelcom no estàtic sinó que s’adapten als contextos de les persones.
Conversa completa: https://youtu.be/FRr1x_oWa1k
- https://www.pressafrik.com/Lettre-ouverte-sur-Le-Senegal-a-l-envers-ou-la-Crise-des-Valeurs_a100452.html
-
https://www.xibaaru.sn/nicolas-bassene-le-senegal-est-en-crise-de-valeurs/
- Sobre Cheikh Amadou Bamba: https://unitedminds.es/inicio/1387-aprender-de-africa-la-ensenanza-espiritual-y-politica-de-cheikh-ahmadou-bamba-bilal-didac-p-lagarriga-united-minds.html
- de Diego, Antonio (2019). Sufismo negro. Editorial Almuzara, Madrid