Col·laboradors
“Joves i Àfrica” és un projecte del Centre d’Estudis Africans i Interculturals de Barcelona que promou el coneixement, l’estudi i la relació de jovent català d’origen africà amb les societats africanes. Aquesta és una línia de treball del CEAi des de fa anys i actualment assumeix el gruix més important dels projectes associats amb el continent africà.
L’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) és l’organisme de la Generalitat de Catalunya responsable de gestionar les polítiques de cooperació al desenvolupament i acció humanitària. Està adscrita al Departament d’Acció Exterior i Unió Europea. És el principal instrument del Govern i la ciutadania de Catalunya per sumar-se a la comunitat internacional en el compromís per construir un món més just i solidari, i treballar per garantir l’accés als drets fonamentals i al lliure desenvolupament de les persones i els pobles d’arreu del món. El CEAi va presentar el projecte “Joves connectant amb Àfrica i Catalunya” dins la convocatòria de subvencions presentades per ONGD catalanes i universitats públiques catalanes i centres de recerca públics catalans adscrits a aquestes per a la transformació social, que responguin a l’Enfocament de Gènere i Basat en els Drets Humans (EGiBDH), en aquest cas en la línia de projectes d’educació per al desenvolupament.
La Diputació de Barcelona és una institució de govern local que té el seu àmbit territorial en la província de Barcelona, que consta d’una xarxa de 311 municipis. Això representa el 24 % del total de la superfície de Catalunya i el 74 % del total de la població catalana (5,7 milions de persones). El projecte, que en el cas concret de la Diputació rep el nom de “Joves Afrodescendents i Realitats Africanes”, és finançat dins la Convocatòria de subvencions a projectes d’Educació per a la Ciutadania Global 2023.
La Coordinadora d’Associacions Senegaleses de Catalunya (CASC) es va crear el 2003 després de gairebé dos anys de processos participatius entorn de la immigració senegalesa, de forma específica a Catalunya. El seu principal objectiu és esdevenir un canal de comunicació i de gestió de les activitats dels diferents col·lectius per facilitar la seva integració a Catalunya i potenciar la participació en el desenvolupament del Senegal. La seva experiència i el contacte directe amb una xarxa d’entitats i activistes repartits per Catalunya són un aspecte essencial pel desenvolupament del projecte «Joves i Àfrica».
ElParlante és una organització de caràcter cultural, social i educatiu fundada el 2009, amb la qual el Centre d’Estudis Africans i Interculturals ha establert una sèrie de col·laboracions al llarg dels anys. La seva experta en l’Educomunicació pel desenvolupament, amb una mirada intercultural crítica, és un factor clau del programa “Joves i Àfrica”. ElParlante entén la comunicació com un procés de diàleg constant i utilitzen tecnologies visuals i audiovisuals com a instruments de transformació i canvis. L’entitat està especialitzada en el disseny, la implementació i avaluació d’estratègies que vinculem la comunicació i l’educació per promoure una ciutadania més activa.
Sàgoe Olot és una entitat antiracista i afrofeminista de la Garrotxa amb l’objectiu principal d’empoderar els joves més petits, especialment joves racialitzats i que no disposen de referents positius amb els quals puguin identificar-se per generar un impacte positiu. Mitjançant formacions antiracistes, dinàmiques per a joves en barris més segregats i mobilitzacions en situacions de desigualtat, l’entitat treballa per aconseguir una societat més igualitària al territori. Sàgoe Olot busca l’accés als espais tradicionalment no ocupats per persones racialitzades i actua com a veu per a les comunitats més vulnerables.